13.3 C
Craiova
vineri, 4 aprilie, 2025

Carne periculoasă

De-a lungul timpului, studiile au confirmat faptul că un consum ridicat de friptură de vită, miel şi porc creşte riscul dezvoltării cancerului de colon.
Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului (WCRF) a menţionat în ultimul său raport, care combină cercetarea existentă cu alte zece studii noi, că există dovezi convingătoare ale unei legături între cancerul de colon şi carnea roşie. Membrii fundaţiei au avertizat deja populaţia să evite mezelurile şi să limiteze consumul săptămânal de carne roşie la cinci porţii medii, pentru a preveni dezvoltarea cancerului de colon.
În acelaşi timp, alte studii au demonstrat că pacienţii trataţi de cancer la colon şi a căror alimentaţie este bogată în carne şi grăsimi prezintă de trei ori mai multe riscuri de recidivă faţă de cei a căror alimentaţie este bogată în fructe, legume şi peşte. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de oncologie Dana-Farber din Boston, coordonat de profesorul Jeffrey Meyerhardt, la care au participat 1.009 bolnavi de cancer la colon în stadiul al treilea. La momentul la care pacienţii au fost solicitaţi să răspundă la un chestionar legat de alimentaţie, aceştia fuseseră deja supuşi unei intervenţii chirurgicale şi urmaseră chimioterapie timp de şase luni.
Medicii au identificat două mari tipuri de regim alimentar: dieta occidentală, bogată în carne roșie, grăsimi, cereale rafinate şi dulciuri, şi dieta mediteraneană, bogată în peşte, carne de pui, legume şi fructe.
În timpul celor cinci ani de monitorizare, cancerul a reapărut la 324 dintre participanţii la studiu. S-a constatat că pacienţii care au adoptat dieta occidentală au prezentat de 3,3 ori mai multe riscuri de recidivă faţă de cei care au abordat dieta mediteraneană.

Remedii

Alte studii au demonstrat că usturoiul, calciul, precum şi alte alimente bogate în fibre ne-ar putea proteja împotriva acestei boli cumplite. De asemenea, studii efectuate din 2007 şi până acum accentuează constatările şi oferă mult mai multe dovezi care arată că alimentele bogate în fibre ne protejează de diverse boli.
De asemenea, există voci care afirmă că laptele ar reduce riscul de cancer intestinal, dar WCRF nu recomandă produsele lactate, deoarece nu există dovezi suficiente în această direcţie.
În plus, experţi ai OMS şi ai UICC au anunţat că aproximativ 25% dintre cazurile de cancer la colon pot fi prevenite prin activitate fizică.
„Doza de exerciţiu fizic necesară este de 150 de minute pe săptămână. Majoritatea persoanelor pot îndeplini această ţintă, implică 30 de minute de efort moderat pe zi, precum mersul pe jos, în cinci zile ale săptămânii“, a explicat Tim Armstrong, un expert al OMS.
OMS clasifică lipsa de activitate fizică printre riscurile majore la adresa sănătăţii, alături de tutun, diabet şi hipertensiune. Aceşti factori duc la moartea a 3.200.000 de oameni anual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS